Nie zawsze kucharze pracują zamknięci w kuchni. Coraz częściej lokale gastronomiczne stawiają na tak zwaną kuchnię otwarta. Dzięki temu goście, którzy przebywają w lokalu mają możliwość niejako podglądać pracę kucharza. Wszystko dzięki temu, że między kuchnią a salą w restauracji nie ma ściany i każdy wszystko może zobaczyć. Dlatego właśnie tak ważne jest to, by kucharze byli odpowiednio ubrani. Oczywiście odzież dla gastronomii to nie tylko dobranie odpowiedniego fartucha, luzy czy nawet spodni.Dobrze by było, jeśli wszyscy pracownicy kuchni byli dokładnie tak samo ubrani. Zatem odzież dla gastronomii obejmuje kucharza, jego zastępcę, a także pomoc kuchni czy nawet osoby zajmujące się zmywaniem. Dbając o wizerunek restauracji wszystkie elementy garderoby pracowników kuchni można dodatkowo wzbogacić haftem, na który składać się będą imiona pracowników czy też logo marki, którą reprezentują. Z pewnością taki strój stanie się integralną częścią lokalu, w którym dany kucharz pracuje. Warto skorzystać z tej możliwości.